ВАЖНО Е СЪЩО КАКВО, А НЕ САМО КОЛКО ЯДЕМ

Пресмятането на калориите често се счита за най-важната част за  управление на  телесното тегло и контролиране на съдържанието на храните ни. Не малко хора мислят, че е най-важно да поемат около 2000 калории на ден, като не обръщат особенно внимание на това  какво консумират.

Според ново проучване, публикувано в Public Health Nutrition, затлъстяването не винаги се причинява  от прием на много калории, а  по-скоро е свързано с т.н.  “храни, нарушаващи метаболитните процеси“. Проучване, ръководено от  изследователя в областта на сърдечно-съдовите заболявания Джеймс ДиНиколантонио от  болница Сейнт Люк, твърди, че намаляването  на броя на калориите е безполезно, ако не се обръща внимание на метаболитните ефекти на някои храни, като прости и сложни въглехидрати.

“Затлъстяването е проблем за всяка една страна по света и до сега не е намерено решение”, заявява ДиНиколантонио пред Huffington Post. “Важно е да се отбележи, че не умираме от затлъстяване, а умираме от хронично метаболитно заболяване.”

НЕ ВСИЧКИ КАЛОРИИ СА ЕДНАКВИ

ДиНиколантонио казва, че преобладаващата теория за диетите се базира на схващането, че “калорията  си е калория” и че няма значение какво ядем, стига да не се яде прекалено много. Това обаче не винаги е вярно. Според него калориите не са еквивалентни.

Калориите от захар, високо-фруктозен сироп от царевица, картофи, бял ориз, обработени зърнени храни, както и всичко, направено от бяло брашно влияят на организма по различен начин от калориите от зеленчуци, плодове или пълнозърнести храни. Те предизвикват рязко покачване на кръвната захар и на нивата на инсулин, последвани от спад на същите, което причинява глад за повече въглехидрати. Това в крайна сметка създава един порочен “кръг на свръхпотребление”, казва ДиНиколантонио.

“Факт е, че някои калории подтискат апетита на човека и насърчават  използването на енергия, докато други насърчават глада  и запазването на енергия”, казва той. “Така че, докато някои калории изпращат съобщения до мозъка и тялото, които казват: “Аз съм се нахранил  и съм  готов да живея”, други калории изпращат съобщения, които казват: “Аз все още съм гладен и просто ми се иска да си легна на дивана“. Не всички калории са еднакви. За да имаме  здравословно тегло и по-добро здраве, трябва да обърнем специално внимание на калориите, които избираме да консумираме.”

МЕТАБОЛИТНО ЗДРАВЕ

Важното е да се съсредоточим върху  нашето метаболитно здраве и  да приемаме храни, които са здравословни и не нарушават метаболитните процеси, а не само върху количеството калории, които приемаме, казва ДиНиколантонио. С други думи, това означава да превключим нашето  ”фокусирано, върху калориите мислене”  към друго  ”по-нюансирано мислене.” Така бихме консумирали  по-малко плодови сокове, хляб, макаронени изделия, зърнени храни и дори нискомаслени млечни продукти продукти като сладки кисели млека (които може да изглеждат разумни по отношение на калориите), за сметка на  по-богати на калории, но метаболитно здравословни храни като: ядки и масла от ядки, авокадо, маслини и пълноценни млечни продукти.

Според Националния институт по здравеопазване на САЩ метаболитният синдром или хроничното метаболитно заболяване се отнася към групата на рисковите фактори, които могат да причинят по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и други здравни проблеми. Рисковите фактори включват т.н. „голяма талия“ или абдоминално затлъстяване, високо ниво на триглицериди, ниско ниво на HDL холестерола (“добрият” холестерол), високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

Интересното е, че  тези рискови фактори  не се наблюдават при някои хора, които са  с наднормено тегло,  но са в  добра форма и нямат метаболитни проблеми. В едно изследване, публикувано в European Heart Journal през 2012 г., изследователите посочват, че хората с наднормено тегло, но с добро метаболитно здраве не са по-предразположени към хронични заболявания като диабет и други социално значими заболявания, отколкото слабите, но с лошо метаболитно здраве, хора.

“Добре известно е, че затлъстяването е свързано с голям брой хронични заболявания: сърдечно-съдови проблеми, рак и др.”, казва д-р Франциско Ортега, автор на изследването  от 2012 г. “Въпреки това, изглежда, че една подгрупа от хора с наднормено тегло са  защитени от метаболитни усложнения. Възможно е  тяхното здравословно състояние да е по-добро от това на други хора с наднормено тегло. До сега обаче, не е известно до каква степен тези метаболитно здрави, но с наднормено тегло,  хора са изложени на риск от  заболявания или преждевременна смърт. “Възможно е наднорменото им тегло да се дължи на факта, че консумират калорични, но здравословни храни”.

“Да признаем, че не всички източници на калории имат еквивалентно действие върху  организма е от решаващо значение,  но теорията, че “калорията си  е калория“ не ни позволява да направим това” , казва Лидия Базно, професор по хранене в Университета Тюлейн пред HuffPost. “Тези макро-хранителни вещества, въглехидрати, мазнини и протеини следват различни метаболитни пътища в телата ни, произвеждат различни чувства, водят  до различни хормонални и клетъчни послания,  които рефлектират върху  теглото и риска от заболяване.”

Така че, преди да напълним нашата пазарска количка с  храни с ниско съдържание на мазнини и  с малко калории  трябва да помислим по-умно и  може би малко “по-нюансирано” за нашия метаболизъм.

Естествено, докато търсите верния път към съхраняването на добрата форма и здраве, не бива да забравяте, че най-добрия съвет ще ви даде вашия лекар хомеопат.

Използван източник: Lucan S, DiNicolantonio J. How calorie-focused thinking about obesity and related diseases may mislead and harm public health. An alternative. Public Health Nutrition. 2014.