ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ИНДИЙСКОТО ОРЕХЧЕ

Индийското орехче (Мyristica fragrans) е наричано още мускатово орехче. В периода четиринадесети-осемнадесети век индийското орехче е в центъра на „кървави” войни, оспорващи въпроса за притежанието и разпространението му. Разногласията са между холанци, португалци, французи и англичани.

Претенции предявяват и Молукските острови в Индонезия, докато англичаните най-накрая осъзнават, че спокойно могат да отглеждат индийско орехче сами на собствената си територия – на Карибите.

Днес Молукските острови и Гренада са най-големите доставчици в света. Индийското орехче има вкус, несравним с никой друг. Неговият интензивен, мускусен-сладък вкус идва от миристицина. Летливото масло се съдържа също и в други растения (моркови, целина, магданоз), но най-обилно присъства в индийското орехче. Днес това масло и други съединения в подправката са обект на много научни изследвания. До този момент показва обещаващи резултати при облекчаване на болки, намаляване на лошия холестерол, подобряване на паметта и сексуалното желание, успокоение при тревожност, нарушено храносмилане, дори и изглаждане на бръчките.

Индийското орехче облекчава болката, понижава холестерола

Индийското орехче има и репутация, потвърдена допълнително при проведени опити с животни, на евтин наркотик. Въпреки това, за да се почувства по-осезаем ефект, трябва да се приеме доста голямо количество от него: около шестдесет грама – доза, непосилна за приемане при едно нормално хранене, при положение, че една чаена лъжичка е достатъчна за цял чийзкейк. Това вероятно обяснява защо никога не сме чували индийското орехче да бъде спрягано при борба с наркотиците, или извършен обиск на кухненски шкафове в процеса на тази борба. Може би по същата причина и експериментирането с индийско орехче не е много добра идея. Известни са случаи, когато проведените все пак опити са завършили с натравяне и неблагоприятни последствия за участниците.

Лечебни свойства

В кулинарията: Както споменахме, приемане на големи количества индийско орехче могат да бъдат опасни. Подправката се смята за безопасна, обаче, когато се използва за кулинарни цели, дори и при малко по-завишен грамаж.

За облекчаване на болката: Маслото от индийско орехче е отлично успокоително и противовъзпалително средство. Масажът с такова масло помага за облекчаване на мускулни и ставни болки и рани. Изключително ефективно е за намаляване на познатото болезнено подуване на ставите при артрит, ревматизъм, лумбаго, и т.н.

При лошо храносмилане: Използвано в малки дози, индийското орехче може да намали подуването и образуване на газове, спомага за правилното храносмилане, подобрява апетита и е идеално средство в случаи на диария, повръщане или гадене.

При висок холестерол: Проучвания при животни са установили, че индийското орехче намалява общото количество на „лошия“ холестерол.

Рак: Данни от експерименти показват, че екстракт от индийско орехче може да „убие“ някой човешки ракови клетки.

Индийското орехче подобрява паметта

При безпокойство: Индийското орехче играе ролята на успокояващо вещество, което се използва в народната медицина за облекчаване на тревожност и депресия. Проучвания при животни в Индия са установили, че подправката има ефект, подобен на  противовъзпалителните  медикаменти при облекчаване на симптоми на болка. Индийското орехче също така „значително подпомага“ ученето и асимилирането, като засилва възприемчивостта и паметта.

В козметичната индустрия: При тестването на сто и петдесет растения, индийското орехче е едно от шестте, за които е установено, че съдържат съединения, които могат да инхибират еластазата, ензим, който разгражда еластина. По същество, той представлява  протеинови  влакна, които поддържат кожата свежа, стегната и еластична (известно е, че когато еластичността намалее, се появяват бръчките). Учени са стигнали до заключението, публикувано  в International Journal на Cosmetic Science, че индийското орехче, добавено като екстракт към козметичните продукти, има „ефект против стареене върху човешката кожа.“ Корейско изследване признава индийското орехче като съставка, която е способна да защити кожата от вредните UV лъчи на слънцето.

Като стимулант на сексуалното желание: Индийското орехче стимулира определени структури на централната нервна система. В древногръцката медицина е смятано за афродизиак, днес в Индия и Пакистан продължават да го използват като такъв. Учени, проучвайки тази теория, потвърждават афродизиакалното действие на подправката при експериментални опити с животни. Заключението им е: „Полученото значително и трайно повишаване на сексуалната активност показва, че екстракт от индийско орехче притежава афродизиакален ефект и повишава либидото.“

Източник: agronovinite.com