НЯКОИ ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КЪРМАЧЕТАТА, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ РЕШЕНИ С ХОМЕОПАТИЯ

Д-р Хорхе Манреса, Испания

 

И по други поводи съм излагал моята визия за разнообразието от ситуации при детето и майката, които могат да бъдат решени с хомеопатични медикаменти. Детето расте и при определени обстоятелства се появяват първите неразположения, които биват  храносмилателни, респираторни, кожни, свързани с поникването на зъби, нарушения на съня и др., които по принцип са леки и могат да бъдат успешно преодолени благодарение на хомеопатията.

Да разгледаме някои от най-често срещаните:

АПЕТИТ

Консултациите, свързани с промени в апетита, са чести в ежедневието на педиатъра. Те тревожат и стресират родителите и налагат да се оцени общото състояние на кърмачето, за да се разграничи нормалната ситуация от болестното състояние.

Медикаменти като Lycopodium за прекалено бързо засищане; Chelidonium  при деца с черен дроб, който функционира бавно по конституция  или пък China, при деца, които изпитват умора, могат да възстановят апетита след конкретизиране на проблема.

ГАСТРОЕНТЕРОКОЛИТИ

Гастроентеритът е един от най-честите поводи за консултация при педиатър от първичната медицинска помощ. При деца лечението се ограничава до прием на пробиотици и спазване на диетичен режим. Не се прилагат противодиарийни средства. Хомеопатичните медикаменти, поради мекото им действие, позволяват да се коригират както повръщанията, така и диарията. В някои случаи дори е възможно с един и същ медикамент да се прекратят и двете заедно.

Хомеопатични медикаменти като Aloe, Podophyllum, Arsenicum Album, Ipeca или China например, могат значително да съкратят продължителността на диарията или повръщанията, когато  са с вирусен произход. China дори може да спомогне за по-бързото възстановяване на кърмачето, защото е показана както за лечение на диария, така и за връщане към нормалното функциониране на организма при загуба на телесни течности, както се случва при гастроентерит.

СЕБОРЕЕН И АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ § ДЕРМАТИТ, ПРИЧИНЕН ОТ ПЕЛЕНИ

Много родители знаят за ползата от хомеопатичните медикаменти при лечение на кожни заболявания както при деца, така и при възрастни.

Специфичното лечение в зависимост от вида на лезиите, неговата нежност в сравнение с обичайните терапии като кортикостероиди и възможността за предотвратяване на рецидиви  го правят лечение от първа линия на избор. Показано е при редица патологии като: себореен и атопичен дерматит, псориазис, уртикария, обриви, причинени от пелени, гъбични лезии, брадавици от всякакъв вид и ред други патологии. Хомеопатичното лечение  понякога помага за избягване на травматични лечения при деца, като например оперативна намеса при брадавици.

Arsenicum Album, Cantharis, Arsenium Iodatum, Anagallis, Calcarea Carbоnica, Apis Mellifica, Belladona, Antimonium Crudum, Thuya или Dulcamara са само част от многото полезни медикаменти.

КАТАРИ НА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА/КАШЛИЦА

Както съм коментирал и друг път, трудността, а понякога и невъзможността да се намерят медикаменти, които наистина са адаптирани към потребностите на децата, не само по отношение на вида и вкуса, но и на нежеланите лекарствени реакции, сигурността, поносимостта, спецификата на заболяването, а също и истинската им ефективност са недостатъци, от които обикновено страдат не малко от конвенционалните медикаменти, използвани в педиатрията.

В хомеопатията нямаме типичните „муколитици“. Имаме медикаменти като Euphrasia, Allium Cepa, Kalium Sulfuricum  или Bichromicum, Hydrastis и т.н., които избираме персонализирано според характеристиките на секрециите. Нека не се лъжем, че честите назални промивки са достатъчни и освен това на родителите не им и е приятно да подлагат бебето на тази омразна, предимно за тях,  процедура.

Същото се случва и с кашлицата. Хомеопатията използва различни, много ефективни медикаменти за лечение на кашлица като Drosera, Ipeca, Corallium rubrum Rumex crispus или Coccus cacti  в зависимост от особеностите на кашлицата и така получаваме оптимален и персонализиран резултат.

БРОНХИОЛИТ

През есенно-зимния период на годината честотата на бронхиолит е най-висока. Това се дължи на студените и влажни климатични условия и преобладаването на RS вирусните инфекции, които в повечето случаи са главните причинители на заболяването. Най-често страданието засяга деца на възраст под две години (въпреки че може  да се прояви и до 5 годишна възраст). Не съществува клинично проучване, което да показва ползата на медикаменти, които често се използват в този случай: бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди, муколитици и перорални кортикостероиди.

Какво можем да направим за лечението на тези мънички дечица, ако както показват изследванията, нищо от прилаганото в момента не е ефективно?

Както вече коментирах в друга публикация, хомеопатичните медикаменти позволяват не само да лекуваме бронхиолита, но и да действаме в превантивен аспект.

Медикаменти като Antimonium Tartaricum, Ipecacuanha, Arsenicum Album и много други, могат да бъдат много ефективни при лечението на остра бронхиолитна криза, но това не изключва едновременното приложение на други конвенционални медикаменти, когато това се налага от клиниката или еволюцията на заболяването.

Както при всеки медицински акт, лечението, което трябва да бъде предписано, се определя от клиниката и еволюцията на заболяването и зависи от различните терапевтични възможности и, логично, от знанията на лекаря за тях. Например, докато в държави като Франция кинезитерапията заема важно място в лечението на бронхиолита при кърмачета, в нашата страна (Испания) тя се въвежда постепенно с отлични резултати, засега при възрастни, хоспитализирани в пневмологични клиники.

Въз основа на моя клиничен опит считам, че  хомеопатичното лечение е много ефективно при остри епизоди на бронхиолит. Не по-малко интересни и съществени  резултати, обаче,  имаме  при адекватна превенция с хомеопатични медикаменти както на леки, така и на по-гежки случаи.

Като педиатър с дългогодишна практика, лекувам както деца с по-редки епизоди на бронхиолит (през шест до дванадесет месеца) така и други, които често посещават спешните отделения в болниците и при които се налага прилагане на адреналин.

Във всички случаи лечението е адаптирано към еволюцията на заболяването независимо от това как се провежда:  дали изключително с хомеопатични медикаменти или едновременно и  с бронходилататори, дали се прилагат кортикостероиди или, в редки случаи, единствено с конвенционални медикаменти.

Както споменах по-рано, Aviaire, Blatta, Prostaglandinе F2, Arsenicum Album и много други медикаменти са достъчно ефективни за предотвратяването на честите, по принцип, рецидиви на бронхиолит, бронхит и пневмония.

ОТИТ

Не е необичайно при настинка бебето да има болка в ухото поради възпаление на външния слухов проход. Имунологичната незрялост и анатомичните характеристики на ухото на бебето улесняват появата му. Belladona или Ferrum Phosporicum могат да бъдат добро решение на този проблем и могат да се използват още от първите дни на живота му.

Съществуват много други ситуации, които можем да лекуваме с хомеопатия: прорязвяне на зъби, енурезис, смущения на съня, ревност…

Работя като педиатър в продължение на много години и използвам хомеопатични медикаменти наред с останалите. Никой не може да ме накара  да се съмнявам в ефикасността и безопасността им. Приемането и нарастващото им търсене от страна на родителите е още една причина за тяхното използване,  тъй-като те са тези, които имат последната дума.

Източник: http://www.hablandodehomeopatia.com

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели, и не може, да замести лекарския преглед и консултация.