ХОМЕОПАТИЧНА АПТЕЧКА ЗА ЕЛ КАМИНО

                                                           Д-р Хорхе Манреса, Испания  

Преди няколко дни в кабинета ми дойде една майка с молба да ѝ препоръчам някакъв начин за предпазване от ухапване от насекоми и по-специално комари, тъй-като цялото семейство се готвело да направи прехода Ел Камино де Сантяго.

Започнах да пиша рецепта за Ledum palustre 5 CH като профилактично и лечебно средство при ухапване от насекоми и постепенно това, което щеше да е само една препоръка, се превърна  в мини хомеопатична аптечка за различни здравословни проблеми. А те несъмнено биха могли да се появят по маршрута, който ми описваше, че възнамеряват да следват.

Спомних си за един медикамент, който е много полезен за подобен тип авантюра и то не само за хората, но и за животните (кучета и коне по специално), които ги придружават. Става дума за Cantaris 9 CH. Този медикамент е изключително полезен за превенция и лечение на неприятните мазоли и мехури, които се появяват при по-продължителните преходи, които са част от маршрута Ел Камино.

Тези дълги ежедневни преходи водят до физическа и мускулна умора дори при най-тренирания участник. Разбира се тази умора варира в зависимост от подготовката на пешеходецът. И тук Arnica montana 15 CH играе незаменима роля за смекчаване на симптомите на мускулна слабост и физическа умора. Взет сутрин и/или по време, и/или в края, на прехода може да ни накара да се чувстваме много по-добре в заника на деня и да се намираме в по-добро разположение за следващата отсечка.

Слънчевите изгаряния, които са много чести през този сезон, могат да бъдат лекувани с Apis mellifica 15 CH или с Belladona 9 CH. Избираме първия, когато изгарянията са розови и втория, когато изгарянето е придружено от силно зачервяване на кожата. От друга страна Apis също би могъл да ни бъде полезен при обриви и уртикария, предизвикани от ухапване от насекоми.

При пътуване винаги настъпват промени в хранителните навици и затова не сме застраховани от неприятна диария – добре известна като „диария на пътуващите“ – дори и от хранителни отравяния поради консумация на развалена храна. В първия случай ще бъде много полезно да имаме на разположение Aloe Compose, който, може да ни помогне да разрешим лесно тази неудобна ситуация. В случай на отравяне, придружено от диария, по една доза Arsenicum album 15 CH, последвана от друга доза след 12 часа, обикновено решава чревните ни проблеми.

Както виждате, една малка селекция от хомеопатични медикаменти може да улесни прехода Ел Камино.  Всички тези препоръки могат да бъдат екстраполирани за всякакви ваканционни, зимни или летни туристически разходки. Те са ефективни, бързодействащи, могат да бъдат използвани независимо от  възрастта на пациента, предишните му заболявания или медикаментите, които приема. Освен това заемат много малко място  в раницата и не тежат. Какво повече можем да искаме?

Дано не ви се налага да ги ползвате, но ви уверявам, че ако ви се случи никога повече няма да тръгвате във ваканция без тях. Опитът ми го потвърждава.

НА ДОБЪР ПЪТ!

Източник: www.hablandodehomeopatia.com

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели, и не може, да замести лекарския преглед и консултация.