ХОМЕОПАТИЧНА АПТЕЧКА ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Д-р Вероник Бауман, Франция

 

Хомеопатични медикаменти, с които да разполагаме при започване на учебната година.

С какви медикаменти трябва да разполагаме за началото на учебната година в случаите на стрес, умора, първи хреми, първо покачване на температурата, болки в стомаха, болки в главата…

От края на август започва маратонът за майките: събиране на медицински сертификати, необходими за спортни занимания, на разни видове учебни помагала, които не се намират лесно и т.н.! Освен това обувките вече не са правилният размер и после … какви хомеопатични медикаменти да закупим за домашната аптечка, за да предотвратим някои неразположения и да помогнем на децата си през следващите седмици?

 Управление на стреса чрез хомеопатия

В този контекст са показани много хомеопатични медикаменти, които обикновено са адаптирани  към конкретен профил, но някои от тях могат да бъдат по-поливалентни от други:

За деца:

 • GELSEMIUM: вътрешна възбуда, със сърцебиене, тръпки, спазми, задушаване … в 9 CH или D10, три гранули сутрин и вечер.
 • ARGENTUM NITRICUM: прибързани, тревожни индивиди, които биха искали да са свършили веднага щом започнат, и много харесват бонбоните, въпреки че им вредят в храносмилателен план. В 9 CH или D10, три гранули сутрин и вечер.
 • NUX VOMICA: нетърпелив, холерик, но работлив и често е добър ученик. Неговото състояние се влошава по време на стресиращо събитие. В 9 CH или D10, три гранули сутрин и вечер.

За майката: мислете за SCORODITE – добър медикамент за умора, предизвикана от тревожност.

Как да процедираме при умора, която настъпва много бързо през този твърде-твърде дълъг първи срок?

На умората при детето трябва да се гледа сериозно. На първо място родителят следва да си зададе въпроса за дневния режим на детето: дали не е прекалено активно, колко часа прекарва пред екраните, качествен ли е сънят му, дали не общува през нощта с „приятели“ в Интернет…

В случай че тези въпроси са изяснени и  решени, но умората персистира, задължително трябва да се потърси консултация с лекар. След премахване на всички, лежащи в основата, патологии могат да се имат предвид следните хомеопатични медикаменти:

Интелектуална умора

 • PHOSPHORICUM ACIDUM: хомеопатичен медикамент за умора в следствие на интелектуални усилия, придружена от болки в главата: в 9 СН или D10, по три гранули сутрин и вечер.
 • KALIUM PHOSPHORICUM: този хомеопатичен медикамент лекува състояния, които са предизвикани от свръхнатоварване на мозъка, което се дължи например на претоварени учебни програми. Симптомите са: усещане за непълноценна мозъчна дейност, трудности в разбирането, отслабване на паметта, забравяне на думи или букви:  в 9 СН или D10, по три гранули сутрин и вечер.

Физическа умора

За малките след отстраняване на органични заболявания:

 • AQUA MARINA : отлично поддържащо средство при хронична умора, в ниско разреждане за продължителен период от време, по 3 гранули сутрин и вечер.
 • SILICEA : при деминерализирано и неустойчиво дете: в 4 СН, по три гранули сутрин и вечер.
 • CALCAREA PHOSPHORICA: умората се задълбочава с напредване на срока, физическа умора, спад в справянето с училищните изисквания и УНГ проблеми: една доза в 15 СН седмично, след това по една доза месечно.

За лечение и превенция на умората в общ смисъл

AVENA SATIVA и ALFALFA дават отлични резултати, както за преванция така и за лечение. Приготвят се от фармацевт като тинктура майка или в разреждане D1.  Дозировката за този алкохолен разтвор е 1 капка, разредена в топла вода за дете на 1 година;  за всяка следваща година от възраста на детето дозата нараства с една капка. Така за дете на 10 години дозата ще бъде 10 капки сутрин. Количеството алкохол е незначително.

Трудности при промяна на часовото време

Помислете за COCCULUS.

Главоболие

След консултация с лекар и по-специално офталмолог за отстраняване на евентуален очен проблем:

 

Болки в стомаха

Често срещан симптом в навечерието и първите дни на учебната година, който в немалко случаи е отражение на тревожност у детето. Трябва обаче да сме сигурни, че липсва  органична патология. За съжаление има и неприятни съвпадения на остър апендицит с началото на учебната година.

Като първа линия на избор:

 • MAGNESIA PHOSPHORICA: медикамент с активно действие при спазъм на храносмилателния тракт: в 5 СН, по 3 гранули на всеки час, като приемите се разреждат в зависимост от подобрението.
 • COLOCYNTHIS : болките са подобни и се влошават при яд и неприятности: в 5 СН, по 3 гранули, на всеки час като приемите се разреждат в зависимост от подобрението.
 • CUPRUM METALLICUM: медикамент за крампи. Действа много активно във вид на помада в D1, която се прилага под формата на много лек масаж върху корема по посока на часовниковата стрелка.
 • За системна употреба предлагаме GELSEMIUM в 9 CH или  D10, по 3 гранули сутрин и вечер.

Първи хреми

 • Allium cepa комплекс на гранули (Allium Cepa 3CH, Belladonna 3CH, Euphrasia Officinalis 3CH, Hydrargyri Subchloridum Mite 3CH, Hydrastis Canadensis 3CH, Kalii Bichr. 3CH,  Sambucus Nigra 3CH)

 Първи настинки или грипове

 • Aconit комплекс на гранули
 • или смес от гранули, която се поръчва в аптеката:
  • - Aconitum napellus D3
  • - Bryonia D2
  • - Eucalyptus globulus D2
  • - Eupatorium perfoliatum D2
  • - Ferrum phosphoricum D6
  • - Sabadilla officinarum D3

Източник: https://www.homeophyto.com/la-trousse-homeopathique-de-la-rentree

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели, и не може, да замести лекарския преглед и консултация.