ХОМЕОПАТИЯТА НИ ПОМАГА ДА ЗАПАЗИМ ФОРМА С НАПРЕДВАНЕ НА ГОДИНИТЕ

 Д-р Катрин Гоше, Франция

1.      ТЕРЕННО ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ И ГРИЖИ ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ

 Или фоново лечение според хроничния модус на реакция на всеки пациент.

За да се поддържаме във форма, е полезно да комбинираме различни техники, които водят до по-добра оксигенация на тъканите и се борят срещу вредните ефекти на синглетния кислород и други свободни радикали, които с напредване на възрастта, все повече и повече, унищожават нашите клетъчни мембрани.

За целта е необходимо  да се имат предвид няколко насоки на действие:

-        хранене,

-        физически упражнения,

-        релаксация и управление на стреса,

-        борба срещу вредни наследствени фактори и всякакви отрови и замърсители.

Хомеопатията е добро комплементарно средство във всяка една от тези насоки.

Как да укрепим тялото си за да противодействаме на остаряването?

 • На ниво хранене

Хомеопатията спомага за по-добро управление на храненето,  чрез адаптирането му към възрастта на пациента и съответно за поддържане на храносмилателната и отделителната системи. При теренно хомеопатично лечение например, необходимостта от добавяне на витамин D е по-ниска, защото витамин D от храната се оползотворява по-добре от организма.

 • На ниво физически упражнения

Хомеопатията позволява  на  човек да се занимава редовно с физически упражнения без да бъде възпрепятстван от различни болки, както често се случва особено при жените след менопауза.

 • На ниво релаксация

Хомеопатията е много добро допълнение например към йога, препоръчвана от аюрведическата медицина  за всички възрасти. Всъщност, ако страдаме от хронична болка в ставите или изобщо в  тялото, е много трудно  редовно да практикуваме някои пози от йога, които забавят стареенето чрез своето въздействие върху сърдечно-съдовата и двигателната системи. Хомеопатията ни позволява да избегнем този капан.

 • Наследственост и външно замърсяване

Хомеопатията заема челно място сред методите, които са доказали своята ефективност в борбата срещу вредното въздействие на някои наследствени фактори или отрови като: тютюн, алкохол, захар, а и още повече на наркотици – като марихуана или кокаин. Тя може да помогне за „изтриване“ от паметта на тялото на зависимостта, а и на  елементи, които ускоряват стареенето, разбира се в комбинация с други методи за детоксикация от твърди наркотици.

 Ще се съсредоточим върху наследствеността и влиянието на външните фактори.

Лекарите хомеопати, към които принадлежа и аз от повече от три десетилетия, смятаме, че човешките същества са субекти на влияния от наследствен и конституционен произход, които ние наричаме диатези, конституции и чувствителни типове, върху които нашата терапия има определено регулаторно действие и води до забавяне на предвидимите ефекти на времето върху тялото ни.

Теренно хомеопатично лечение според хроничния начин на реакция

Лечението на диатезите е от особена важност, като се има предвид, че съществуват различни форми /начини на стареене:

-          Сикотична форма (сикотичен хроничен начин на реакция),

Изразява се в повишаване на тегло, задържане на вода в тъканите, което води до ставни болки, тендинит, оток на глезените, доброкачествени израстъци от всякакъв вид (себорейни брадавици, фиброма пендулум, милиуми и т.н. ). На ниво лице, този вид стареене се изразява в двойна брадичка, окосмяване, дебело и унило лице, уморен вид, изпотяване на горната устна, разширени пори и варикози, видими с невъоръжено око  по стените на носа, скулите, бузите, брадичката, както и различни  израстъци, като епителиоми, болест на Боуен, повърхностно разпространяващ се меланом и други по-сериозни заболявания. Сикозата може да бъде сравнена донякъде с анаболния тип от интегративната медицина.

 • Луетична форма (луетичен хроничен начин на реакция)

Изразява се в отслабване, изостряне и подчертаване на естествените ъгли на тялото, заболявания на ноктите и косата, изсушаване на кожата, улцерации или кожни и лигавични ерозии с тенденция към хронифициране и индурация. На ниво лице бузите  хлътват, очите потъват, образуват се темпорални вдлъбнатини, които се акцентират много бързо, повредените зъби благоприятстват образуването  на много грозни гънки около устата и т.н. … Луетичният хроничен начин  на реакция може да бъде сравнен донякъде с катаболитния тип от интегративната медицина.

По отношение на стареенето тези два хронични начина на реакция са най-активни, докато псоричният и туберкулиновият начини на реакция са важни в първите десетилетия от живота на човека.

Най-честите  хомеопатични медикаменти за теренно лечение са следните:

– THUYA OCCIDENTALIS, CALCAREA CARBONICA, MEDORRHINUM, NATRUM SULFURICUM, NATRUM CARBONICUM – за сикотичен хроничен начин на реакция.

– CAUSTICUM, LUESINUM, CALCAREA FLUORICA, MERCURIUS, NITRICUM ACIDUM – за луетичния начин на реакция.

Разбира се трябва да се потърсят характерните симптоми.

Хомеопатия в грижите против стареене на силуета

Страеенето на силуета не е толкова забележимо и, както казахме по-горе, действието на хомеопатията има видим ефект само върху болезнеността и сковаността, чийто облекчаване  позволява на застаряващото лице да остане във форма и да поддържа необходимата физическа активност като практикуване на йога или лека гимнастика до много късен етап в живота си. (Една от моите пациентки се качваше на колата си и отиваше на занимания по йога на 85-годишна възраст! Сега е на 95-години и все още е независима).

Според методите на хомеопатията, които нашите учители във Франция  ни преподават от близо 150 години, лечението следва да се адаптира според индивидуалните особености на пациента.

2.      ХОМЕОПАТИЯТА В ПОДКРЕПА НА ЕСТЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Или как всичко да мине по-добре.

Тенденциите в областта на естетичната медицина се движат към все по-неинвазивно лечение с възможно по-малко странични ефекти, които най-често се изразяват в синкаво-виолетови оцветявания по кожата (екхимози), оток (едем), зачервяване (еритема)  и т.н.

Съществуват редица хомеопатични медикаменти, които е добре да бъдат познавани, когато се прибягва към естетични процедури. Те трябва да се приемат преди, ако е възможно по време на интервенцията, както и след нея. Използването им е просто. Достатъчно е да се сложат няколко гранули под езика до пълното им разтваряне. Непосредствено преди и след този акт не бива да се приема никаква храна.

По-долу следват някои от най-полезните медикаменти при естетични процедури.

ARNICA 7 CH

3 до 5 гранули, вечерта преди процедурата, след това непосредствено преди нея, после след приключването ѝ на всеки 10 минути в течение на един час и накрая три пъти дневно в течение на 6 дни. Този медикамент спомага за намаляване на половина на размера и времетраенето на  вторичните ефекти и по-специално на екхимозите и хематомите.

BELLADONNA 7 CH

3 до 5 гранули се смучат на всеки десет минути в рамките на един час след сеанса, след което се приемат по три пъти на ден в продължение на шест дни. Този медикамент е особено ефективен в случаи на усещане за пулсиране в третираната област, която се зачервява, гори и е есвръхчувствителна на допир.

LEDUM PALUSTRE 5 CH

на всеки 10 минути в течение на един час след приключване на сеанса, а след това три пъти на ден в течение на 6 дни. Класически медикамент за тъмни кръгове под очите, който също е много полезен при големи хематоми с  вид на „смачкани“ тъкани, каквито виждаме при случайно натъртване или при инжектиране на някаква субстанция в кожата.

STAPHYSAGRIA 9 CH

3 до 5 гранули се смучат на всеки 10 минути в течение на един час след сеанса, а след това три пъти дневно в течение на 6 дни. Това се повтаря при всяка процедура, която включва порезна рана (например употреба на скалпел.)

SYMPHYTUM 5 CH

3 до 5 гранули се смучат на всеки десет минути в рамките на  един час след сеанса, а след това три пъти дневно в продължение на 6 дни, всеки път, когато има намеса върху костна или периостална структура.

APIS MELLIFICA 7 CH

3 до 5 гранули се смучат на всеки десет минути в рамките на един час след сеанса, а след това три пъти дневно в продължение на 6 дни, при изгаряния или при усещане за парене, с леко подуване и усещане, което се успокоява от прилагането на студен компрес в съответната област.

Надяваме се, че тази информация ще Ви помогне да преживеете по-леко естетични или други интервенции.

Библиография

 1. Teut M, Lüdtke R, Schnabel K, Willich SN, Witt CM.
  BMC Geriatr. 2010 Feb 22; 10:10. doi: 10.1186/1471-2318-10-10.
  Homeopathic treatment of elderly patients–a prospective observational study with follow-up over a two year period.
 2. Teut M, Schnabel K, Baur R, Kerckhoff A, Reese F, Pilgram N, Berger F, Luedtke R, Witt CM.
  Clin Interv Aging. 2013; 8:953-61. doi: 10.2147/CIA.S45242. Epub 2013 Jul 22.
  Effects and feasibility of an Integrative Medicine program for geriatric patients-a cluster-randomized pilot study.

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели, и не може, да замести лекарския преглед и консултация.