ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

Д-р Гийермо Басаури, Испания

 

Изчислено е, че в Испания над 2 500 000 души страдат от разширени вени, което съставлява 10% от възрастното население. Заболяването засяга четири пъти повече жените отколкото мъжете. Други източници твърдят, че този процент може би е значително по-висок (40%), тъй като не малка част от населението остава недиагностицирана. Разширените вени далеч не са само естетически, а могат да бъдат истински здравословен проблем за хората, които страдат от тях.

В тази статия ще се опитаме да разберем какво представляват разширените вени, каква е причината за появата им, какви са симптомите и какви усложнения могат да причинят.  Освен това ще се спрем на диагностиката и възможните терапии на разширените вени, като имаме предвид, че навиците за здравословен начин на живот и хомеопатията могат да бъдат основна част от стратегията за тяхното лечение.

Какво представляват разширени вени?

Варикозните вени не са нищо друго освен вени, които са разширени, удебелени и които дори могат да изглеждат като усукана броеница, като причината за това е хроничната венозна недостатъчност. Всяка вена в тялото може да се превърне в разширена вена. Най-често, обаче, разширените вени се намират в долните крайници. Езофагеални варици, свързани главно с чернодробни проблеми, както и хемороиди, са други чести прояви на разширените вени. Разширени вени могат да се появят както в женската генитална област, така и в тестисите при мъжа (варикоцеле).

Разширени вени, известни като паякообразни, са лека форма на варикозните вени. Те обикновено се появяват предимно по протежение на бедрата и краката. Проявяват се като червени или пурпурни мрежички от кръвоносни съдове на повърхността на кожата.

Защо се появяват разширените вени? Причини за разширени вени

Кръвта напуска сърцето и по артериите се разпределя по цялото тяло. След като е преминала  през черния дроб и белите дробове, където се е пречистила и презаредила с кислород и като използва вените за своя  обратен път, се връща отново към сърцето за да започне своето ново пътуване. Този обратен път  трябва да се извърши до голяма степен срещу законите на гравитацията, поради което вените са снабдени с клапи, които се отварят, когато кръвта се издига към сърцето и след това се затварят, за да не може кръвта да се върне обратно.

Когато мускулите на краката се свиват при ходене, те работят като помпи, които изтласкват кръвта нагоре. Този натиск върху вените, генериран от свиването на мускулите, заедно с действието на венозните клапи, предизвиква връщане на венозна кръв към сърцето.

При отслабване или непълно функциониране на тези клапи,  част от венозната кръв се връща обратно, а това води  до претоварване и разширяване на стените на вените поради свръхналягането, което трябва да понесат.

Основната причина, поради която тези клапи престават да функционират правилно, е свързана с генетичните особености на личността. Към нея се добавят някои рискови фактори, които обуславят по-ранната и тежка проява на това предразположение.

Най-значимите рискови фактори за появата разширени вени са:

 • Фамилна анамнеза. Както казахме, съществуват данни, че генетичната предразположеност има значение за появата на хронична венозна недостатъчност и разширени вени. Логично е да се мисли, че хората, които имат близки роднини с разширени вени е по вероятно да страдат от това заболяване.
 • Женски пол: Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на бременност и менопауза водят до отпускане и отслабване на венозните стени, поради което под натиска на кръвното налягане вените се разширяват. Хормоналното лечение също може да бъде причина за повишаване на риска от варикозни вени.
 • Бременност. През този период от живота на жената влияят различни фактори, които благоприятстват появата на разширени вени. Хормоналните промени, повишаването на количеството на кръвта, повишаването на теглото, затрудненият венозен отток, което се дължи на растежа на матката и намаляването на усилената физическа дейност, са сред  най-важните, които причиняват разширени вени.
 • Възраст. С възрастта вените отслабват, губят еластичност, венозните клапи постепенно се увреждат, поради което резистентността им към кръвното налягане и ефикасността им в пропускането на кръвта към сърцето, също намалява, което от своя страна води до разширяването им.
 • Свръхтегло. Наднорменото тегло е един от ключовите фактори за повишаване на кръвното налягане в долните крайници.
 • Липса на физическа активност. Когато мускулите на краката не помпат кръв, връщането ѝ се затруднява. Така всяка дейност, която изисква продължително стоене в седнало или изправено положение с минимално движение, ще предизвика венозна недостатъчност и разширени вени.
 • Горещина. Винаги ще бъде предразполагащ и влошаващ фактор, тъй като допринася за разширяването на вените.

Кои са симптомите на разширените вени?

В някои случаи варикозните вени могат да не предизвикват никакви оплаквания, но да бъдат разширени и да имат тъмно синьо-пурпурен цвят. Могат да изглеждат като дебели и усукани шнурове, които създават значителни естетически проблеми на пациентите, които  страдат от тях.

Симптомите за разширени вени обикновено са от типа:

 • болка, парене, напрежение и усещане за тежест в краката;
 • усещане за спазми в долните крайници;
 • подуване и оток в краката, глезените и стъпалата;
 • сърбеж около разширените вени.

До какви усложнения могат да доведат разширените вени?

Усложненията, които могат да създадат разширените вени и които ще изброим по-долу, няма да се появят при всички засегнати пациенти. Важно е, обаче,  да се имат предвид, тъй като някои от тях могат да изискват спешно медицинско лечение.

 • Сидерозен / охрен/ ангиодермит.  Може би не трябва да го считаме за усложнение от разширени вени, а по-скоро като още една проява на обичайната симптоматика. Състои се в прогресивно потъмняване на кожата в долната трета на крака поради отлагане на желязо от червените кръвни клетки, които се филтрират от вътрешността на разширените вени.
 • Хроничен индуративен хиподермит. Това е наименованието на възпалението и втвърдяването на кожата и на подкожната клетъчна тъкан, близо до варикозната област. Обикновено се придружава от локална болка.
 • Варикозна язва. В кожните участъци в близост до разширените вени, могат да се образуват язви, които са повече или по-малко болезнени. Преди появата на лезиите, кожата в съответната област обикновено променя цвета и текстурата си. Това е симптом за появата на язва. Както казахме, тези язви могат да бъдат болезнени, а също така могат да се инфектират, което допълнително усложнява ситуацията. Конвенционалното им лечение обикновено е продължително, а еволюцията бавна и трудна.
 • Венозен кръвоизлив. Понякога дебелите повърхностни вени могат  да се спукат и да причинят кръвоизлив. Най-често причината за това е лека травма. Кръвоизливът обикновено не е сериозен, но винаги изисква спешно медицинско лечение.
 • Тромбофлебит. Това е възпалителен процес на вената, придружен от образуването на кръвни съсиреци, тромби, във вътрешността ѝ. Този процес може да засегне както повърхностни, така и дълбоки вени (тромбоза на дълбоките вени). И в двата случая е възможно фрагмент от тромба да се отдели, да пътува чрез кръвообращението и да причини емболия на дистанция. Това усложнение е много по-често при дълбока тромбоза и може да стане причина за белодробна емболия. Засегнатата вена обикновено е твърда, напрегната и боли. В периферната зона кожата често е зачервена и подута.

Как се диагностицират варикозните вени?

 • Диагностицирането на разширените вени обикновено става чрез обикновен преглед на краката на болния, който трябва да е в изправено положение. За индивидуализиране на хомеопатичното лечение на разширените вени, особено важно е да се вземат предвид усещанията и описанието на симптомите,  съобщени от пациента.
 • Често използвано изследване е Доплеровата ехография на венозни пътища. То е безболезнено, не използва радиация, поради което е безопасно и може да се прилага безпроблемно. Дава ни много ценна информация за анатомията и функционалността на засегнатите венозни структури.

В много редки случаи, за диагностициране на разширени вени (варици на таза или интраабдоминални варикози), могат да се използват диагностични техники като флебография, ангиорезонанс или КТ ангиография.

Възможно ли е да се предотврати появата на разширени вени?

При значителна лична предразположеност към развитие на разширени вени, ще бъде изключително трудно, дори и невъзможно, да се предотврати проявата им в някаква степен. Това, което е в нашите възможности, е строго спазване на жизненоважни хигиенни навици. Те позволяват да се сведе до минимум проявлението на разширените вени и да се подобрят симптомите на тези, които вече са се появили. От съществено значение за предотвратяване появата на разширени вени, е подобряване на кръвообращението и мускулния тонус на краката.

 • Физически упражнения. Както вече казахме, много хора страдат от разширени вени въпреки, че още от юношеството си практикуват спорт. Еволюцията и проявлението на това заболяване обаче е много различно при физически активните лица и тези, които водят заседнал начин на живот. Така че на първо място поставяме физическата активност: ходене, каране на велосипед, плуване… От голямо значение са и някои простички упражнения за тонус и укрепване на мускулите. Мускулите на едни силни крака ще изпомпват по-добре кръвта към сърцето.
 • Избягване на свръхтегло. За това допринасят правилната физическа активност и подходящото хранене.
 • Да внимаваме с какво се храним. И не само заради свръхтеглото. Трябва да помним, че „развитието на организма зависи от храненето“. Ако искаме да имаме качествени, здрави и еластични вени трябва да храним тялото си с качествени храни, които ще създадат здрави и устойчиви тъкани.
 • Без тютюнопушене. Тютюнопушенето е един от най-лошите навици за кръвоносната система, който влияе зле най-вече на артериите, но засяга и вените. Пушачите, които страдат от разширени вени, са много по-предразположени към развитие на тромбофлебити.
 • Внимавайте с хормоналните терапии. Ние, лекарите, винаги трябва да се стремим когато се грижим за здравето на хората, да им вредим възможно най-малко, но понякога се налага да прилагаме лечения, за които се знае, че имат нежелани последици. Когато се налага прилагане на хормонални препарати при пациенти, които страдат от разширени вени, трябва да се обръща особено внимание на поддържането на навици, които влияят благотворно върху венозното кръвообръщение.
 • Обръщайте внимание на стойката на тялото. Избягвайте да седите седнал или да стоите прав дълго време. Винаги, когато имате възможност, вдигайте нагоре краката си. Това са много здравословни навици за венозната циркулация.
 • Дрехи: Избявайте тесни дрехи, преди всичко чорапи, които оставят отпечатък и обувки с високи токчета.

Конвенционално лечение на разширени вени

Пълно излекуване на разширените вени няма, защото дори при оперативно лечение не съществува гаранция, че те няма да се появят отново. Трябва да се знае, че работата, която са извършвали вените, които сме премахнали или които са склерозирали, ще продължи   да се извършва от други вени. Така, ако човек има предразположение към развитие на разширени вени, много вероятно е, те да се появят отново с времето.

Конвенционалното лечение за облекчаване състоянието на  пациенти с разширени вени се състои в поддържане на здравословни навици, използване на компресионни чорапи, които предпазват вените от разширяване и спомагат за по-добрия кръвен ток в посока нагоре, както и  в прилагане на инвазивни, хирургични техники.

Сред най-често използваните конвенционални терапии за разширени вени, се нареждат склеротерапията с пяна, лазерното лечение и хирургичното отстраняване на вената.

Хомеопатия и лечение на разширени вени

Според моя опит хомеопатичната терапия на разширени вени представлява голям интерес. На тези пациенти, можем да помогнем като действаме на няколко основни нива:

 • Модулиране с хомеопатия на личното предразположение към разширени вени

Знаем, че има хора, които независимо от житейските си навици, имат склонност към разширени вени. Разполагаме с хомеопатични медикаменти, които могат да помогнат на тези пациенти да спрат своите естествени патологични тенденции.

Хомеопатични медикаменти като PULSATILLA, SEPIA или  LYCOPODIUM са някои от тези, които можем са използваме при пациенти с предразположение към разширени вени.

 • Подобряване на дискомфорта и симптомите на разширени вени с хомеопатия

Тежест, оток, болка, сърбеж, спазми … са симптоми, които могат да се появят при пациенти с разширени вени. Тяхното проявление, обаче, не е едно и също при различните хора.

Някои ще забележат силно влошаване от топлина, други от хормоналните цикли или от липсата на упражнения. За нас е особено важно да изслушаме пациента и да разберем по какъв конкретен начин страда от разширени вени. Има дори пациенти, които не изпитват дискомфорт, а идват на консултация само по естетически съображения.

Хомеопатични медикаменти, на основата на HAMAMELIS VIRGINIANA, AESCULUS HIPPOCASTANUM, FLUORICUM ACIDUM или CARDUUS MARIANUS, наред с други, ще ни бъдат от голяма полза при лечението на дискомфорта на отделния пациент, след  индивидуализиране на неговата симптоматика.

 • Хомеопатично лечение на усложнения, предизвикани от разширени вени

Двете най-често срещани усложнения, предизвикани от разширени вени, с които имам опит са варикозните язви и тромбофлебитът.

Хомеопатични медикаменти на основата на LACHESIS, CARBO VEGETABILIS, SECALE CORNUTUM, ARNICA, KALI BICHROMICUM, NITRICUM ACIDUM или VIPERA REDI (изброявам само част от тях), както винаги съм казвал, могат да бъдат страхотни съюзници за подобряване на еволюцията и прогнозата при тези пациенти.

 • Подобряване на венозния тонус с хомеопатия

Разполагаме също така с хомеопатични медикаменти като HAMAMELIS, AESCULUS, SILICEA или CALCAREA FLUORICA, които могат да действат за подобряване на тонуса и качеството на тъканите, които формират венозните стени. Заслужава си да се имат предвид  при пациенти с малко или никакви симптоми в опит за подобряване на бъдещата им прогноза.

 • Подобряване на постоперативното състояние с хомеопатия (когато оперативното лечение е наложително)

При хирургично лечение на разширени вени и при всякакъв друг вид хирургия давам винаги няколко прости препоръки за хомеопатично лечение на моите пациенти, което да направи по-поносим постоперативния период и да минимизира риска от усложнения.

Сред хомеопатичните медикаменти, които обикновено препоръчвам най-често фигурират ARNICA MONTANA, STAPHYSAGRIA, PHOSPHORUS, PYROGENIUM или HAMAMELIS. Ще използваме един или друг според конкретния случай.

Не съществува пълно излекуване на разширените вени, но те могат да бъдат лекувани и обгрижвани, така че пациентът да има качествен живот и въпреки страданието си да избягва риска от усложнения и операции, доколкото е възможно.

Добрата диета, ежедневната физическа активност, избягването на наднормено тегло и токсини от всякакъв вид са основните препоръки за пациента.

Моят професионален опит показва, че хомеопатичните медикаменти, когато са предписани правилно и са съобразени с индивидуалността на пациента, са безценен елемент от помощта, която оказваме в живота на тези хора.

#Хомеопатията дава още една възможност!

Източник: https://www.hablandodehomeopatia.com/la-homeopatia-en-el-tratamiento-de-las-varices/

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели, и не може, да замести лекарския преглед и консултация.