10 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И КАК ХОМЕОПАТИЯТА МОЖЕ ДА  ПОМОГНЕ

Д-р Гийермо Басаури, Испания

 

Преди известно време чух по радиото една лекарка-гинеколог да твърди, че лечението на повечето здравословни проблеми при бременни жени е истински Проблем, защото лекарите са много ограничени по отношение на медикаментите, които могат да използват  през този деликатен и уязвим период от живота на жените. И, разбира се, си помислих: “Освен ако не познават и не могат да  използват хомеопатичните медикаменти.”

Когато използваме хомеопатични медикаменти всеки ден,  ние несъмнено се научаваме да ценим тяхната ефективност и безопасност, но когато ги прилагаме при деца и бременни осъзнаваме наистина с какво терапевтично съкровище разполагаме в аптеките. Защото, искам да припомня: хомеопатичните медикаменти са регулирани и разрешени от закона и следователно могат да бъдат закупени само в аптеките, подобно на другите медикаменти.  Подчертавам това, защото се говорят и пишат неща,  които не се основават на необходимите познания и/или критерии.

Съществува едно златно правило: по време на бременност и кърмене  да се избягва, доколкото е възможно, употребата на медикаменти. Затова наблягам на “доколкото е възможно, тъй като неизбежно има ситуации, при които здравето на майката налага използването на  медикаменти по време на бременност. Необходимо е да се прецени съотношението полза-риск и да се предложи най-доброто лечение на бременната жена.

Съществуват медикаменти, които могат да окажат въздействие дори дълго след прекратяване прилагането им. Например, изотретиноин, медикамент, използван за лечение на кожни заболявания, се отлага в подкожните мазнини и се освобождава бавно. Той може да причини вродени дефекти при бебето, ако настъпи бременност до 2 седмици след прекратяване на приема му. Поради това, жените, които  го вземат,  трябва да бъдат съветвани да изчакат най-малко 3 или 4 седмици, след като са спрели приема на медикамента, преди да правят опити за забременяване.

Въпреки че  плодът е най-чувствителен  към приема на медикаменти през първото тримесечие на бременността, трябва да се има предвид, че медикаментите достигат до него през плацентата по време на цялата бременност, поради което трябва да се прилагат винаги според правилото полза-риск.

Смята се, че вродените малформации, свързани с употребата на медикаменти по време на бременност, съставляват по-малко от 5% от общия брой малформации. Макар че този процент не изглежда висок, важно е тяхната употреба да бъде избягвана максимално.

Бременността е естествена, физиологична ситуация, но също така и ситуация, която  изисква от  тялото да направи големи усилия да се адаптира към нея. Следователно трябва да мислим не само за здравословните проблеми, които майката е имала преди забременяването, но също така и за всички онези заболявания, които могат да възникват или да се влошат по време и / или в резултат на бременността.

Ще изброя, само за пример, десет от най-честите зравословни проблема, които могат да възникнат по време на бременност и ще коментирам, също само за илюстрация,  най-често използваните хомеопатични медикаменти в тези ситуации. Ще видите, че повечето от тях са банални, но това не ги прави по-малко неприятни и ограничаващи. Естествено, те не са единствените патологии, с които успешно можем да се справим при бременни жени. Съществуват много други ситуации с по-висок риск за майката и плода, където хомеопатичният подход и хомеопатичните медикаменти могат да бъдат от голямо полза в глобалната стратегията за цялостно лечение.

Гадене и повръщане

Не се знае със сигурност какво ги причинява, но е факт, че засягат голям процент от бременните, особено през първите три месеца на бременността. Макар по принцип да не са проблем за правилното протичане на бременността и развитието на плода, със сигурност  са  много неприятни, а понякога и много ограничаващи.

Приемайте малки порции, не лягайте веднага след като сте се хранили, избягвайте силни миризми, мазнини, яжте студени или слабо затоплени храни…са само малка част от съветите, с които се опитваме да облекчим гаденето и повръщането. И разбира се хомеопатични медикаменти като Sepia, Ipeca или  Nux vómica идват на помощ при лечението на тези неприятни проблеми.

Хемороиди

Става дума за варикозна дилатация на хемороидалните вени, които се намират в аналния канал. От това състояние страдат много хора, както мъже, така и жени, но при последните, в много случаи, хемороидите се появяват по време на бременност или при самото раждане.

Симптомите могат да варират от лек сърбеж и парене, до кървене и силна и инвалидизираща болка в случаите, когато тези хемороиди тромбозират.

Умерена, но ежедневна физическа активност и избягване на запека са двата основни навика за тяхната превенция.

Хомеопатични медикаменти като Aesculus, Hamamalis, Lachesis, Fluoricum acidum или  Muriaticum acidum ще бъдат полезни както за превенция, така и за лечение, като се има предвид, че понякога след появявата им по време на бременност или раждане, тези хемороиди хронифицират.

Варици

С термина варици обикновено назоваваме разширението на вените на краката, което  подобно на хемороидите, се отключва и влошава по време на бременност.

Подуване, тежест, сърбеж, а освен това и естетически проблеми, са сред най-често срещаните симптоми, без да броим възможността за поява на някои по-рядко срещани усложнения като тромбофлебит.

Разбира се някои хомеопатични медикаменти, които се използват за лечение и профилактика на хемороиди  са показани и за лечение на разширени вени, тъй като  подобряват и укрепват венозния тонус.

И да не забравяме ежедневните упражнения, избягваването на директното нагряване на краката и наднорменото тегло.

Запек и проблеми с храносмилането

Парене, подут корем, трудно храносмилане, рефлукс, запек… са само някои от най-често срещаните храносмилателни оплаквания, които наблюдаваме по време на бременност.

Lycopodium, Nux Vomica, Argentum Nitricum, Carbo Vegetabilis са хомеопатични медикаменти, които можем да използваме с успех за лечение на тези здравословни проблеми. Всеки пациент получава лечение според спецификата на неговия случай. В хомеопатията лечението е индивидуализирано.

Грип, простуда и респираторни заболявания

Тези клинични състояния не са присъщи за бременността, но са възможни, и фактът, че разполагаме с  безопасни медикаменти за  облекчаването и предотвратяването им безспорно обогатява лечебния ни арсенал.

Травми, навяхвания, счупвания

Както и в по-горния случай,  това не са типични за бременността състояния, но могат да настъпят и когато това се случи съществуват хомеопатични медикаменти.  Arnica, Ruta, Apis, Symphytum, наред с други, които облекчават възпалението и болката,  улесняват регенерацията на костната тъкан, съкращават времето за възстановяване, минимизират усложненията и ускоряват възстановяването. И най-важното, което държим да подчертаем – липсва каквато и да е опасност за здравето на бременната жена и детето.

Болки в гърба, ставите и мускулите

Това  са често срещани оплаквания по време на бременност. Промяната в коремната кухина генерира промяна в цялата механика на бременната жена. Много често тя не може да се адаптира към тези механични промени и тогава се появяват болките.

Разполагаме с различни хомеопатични медикаменти в зависимост от това дали болката е в цервикалната, дорзалната или лумбалната област, дали става дума за ишиас или която и да е друга част на опорно-двигателния апарат. Така според  местоположението и характеристиките на тази болка ще имаме адаптирано лечение за всяка пациентка.

Безсъние

Било поради хормонални промени, болки в гърба,  стомашен дискомфорт или поради това, че пациентката вече е страдала от безсъние преди настъпването на бременността, то често може да бъде причина за консултация. Хомеопатичните медикаменти са голям съюзник за лечението на този здравословен проблем. Ето някои от тях: Ignatia, Coffea, Gelsemium, Passiflora, Ambra Grisea.

Страх и тревожност

Страх, безпокойство, депресия  са емоции, които  при някои жени по време на бременността могат да придобият свръхголеми размери, така както се случва и в други моменти от живота на човека при определени житейски ситуации. Да не забравяме логическия страх от перспективата за раждане, особено при първескините.

Ignatia, Gelsemium, Aconitum, Staphysagria… ще ни помогнат да преодолеем, да преживеем тези моменти и тези емоции по един сигурен и естествен начин.

Умора

Опитът ми показва, че умората е чест повод за консултацие по всяко време, но най-вече в края на бременността поради натрупаното тегло, често липсата  на сън, болките в гърба, необходимостта да се ходи на работа в много напреднала бременност.

Аз разчитам много на хомеопатичните медикаменти Phosphoricum acidum, Kalium phosphoricum, China, Anacardium и други разбира се. Според конкретния случай те ще осигурят енергията, от която много жени се нуждаят в този момент.

В никакъв случай не можем да пропуснем да споменем ползите, които носи хомеопатията в периода на подготовката за раждане, след раждането и целия период на кърмене. Да припомним, че по същия начин, по който медикаментите проникват през плацентата и достигат фетуса, така могат да проникнат в организма на бебето чрез майчината кърма.

В резюме, ако искате безопасна бременност, доверете се на Хомеопатията и на познанията на Вашия лекар хомеопат. Ефективността и сигурността идват от  предписанията му !

Източник: http://www.hablandodehomeopatia.com/10-dolencias-comunes-durante-el-embarazo-como-puede-ayudarnos-la-homeopatia/

Предоставената информация в статията е общообразователна и не цели и не може да замести лекарския преглед и консултация.